Zeeuwse Kreeft

De Oosterscheldekreeft is een op en top authentiek streekproduct uit de Zeeuwse Deltawateren, die door de kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen wordt. Liefhebbers beweren dat deze kreeft de meest smaakvolle kreeftachtige is ter wereld.

Deze kreeft wordt niet gekweekt. De vangst is afhankelijk van wat de natuur de kreeft te bieden heeft aan voedsel, waterkwaliteit en watertemperatuur. In dat laatste schuilt een onzekere factor die de opening van het kreeftenseizoen mede bepaald. Het milieu in de Oosterschelde wijkt door zijn geïsoleerde ligging nogal af van dat van de omliggende zeegebieden. Dit werkt ook door in de planten- en dierenwereld en dus ook in het voedsel van de Oosterscheldekreeft.

Deze isolatie heeft er ook voor gezorgd dat het DNA van de Oosterscheldekreeften afwijkt van dat van de andere Europese kreeften en die van Canada. De fijne smaak van de Oosterscheldekreeften is dus vermoedelijk het gevolg van deze isolatie. Een gezond kreeftenbestand vereist een goed bestandsbeheer.

Een goed bestandsbeheer vraagt om informatie over het kreeftenbestand. Alleen vissers kunnen die informatie leveren. Immers, zij staan niet alleen oog in oog met een kreeft die in de pan mag, maar ook met een (te) kleine kreeft (24 cm, gemeten van kop tot staart) en een kreeft die eitjes bij zich draagt. Dergelijke kreeften worden teruggezet en de visser roept tot ziens.

Gedurende de periode dat de Oosterscheldekreeft kan worden gevangen (1 april tot en met 15 juli), kunnen in het restaurant "Chez Rini" verschillende kreeftenmenu’s worden gegeten!