Maatjes - Prijzen
Prijzen van onze maatjes vind je hier.
Maatjes - Informatie
![]() |
Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd. Deze benaming verwijst naar het biologische stadium waarin de haring zich bevindt. Op het moment dat de Hollandse Nieuwe wordt gevangen, heeft zich nog niet opnieuw hom en kuit gevormd. Na het jaarlijkse paaien is de vis telkens weer 'maagdelijk'.
![]() |
Haring die later wordt gevangen is nog steeds geschikt voor consumptie, maar mag geen Hollandse nieuwe heten. Dit is de "gewone" zoute haring. Deze haring wordt ook gebruikt voor het maken van zure haring en rolmopsen.
Hollandse nieuwe
Hollandse Nieuwe is de naam van de eerste ‘consumptiegeschikte’ haring van het nieuwe haringseizoen. Een andere naam die deze haring draagt is maatjesharing. Maar haring mag niet zomaar de titel Hollandse Nieuwe meekrijgen. Daarvoor moet deze aan enkele eisen voldoen:![]() |
Het vetpercentage van de haring moet ten minste 16% zijn.
De haring moet tussen half mei en eind juni zijn gevangen. Gebeurt het te vroeg, dan is hij te mager. Gebeurt het te laat, dan heeft hij teveel hom of kuit.
De haring moet gekaakt zijn.
Hij moet gezouten en gerijpt zijn. Zouten gebeurt om de haring lang te kunnen bewaren, en daarnaast wint de haring aan smaak.
Om eventuele parasieten te doden moet de haring tenminste 24 uur bevroren zijn geweest.
De haring moet op de juiste manier gefileerd zijn.
De graat moet, op de staart na, zijn verwijderd.
Bij de verkoop mag de temperatuur van de haring maximaal 7°C zijn.